Εξωπαράσιτα στον σκύλο, ποια είναι, τι μπορεί να προκαλέσουν και ποια η πρόληψη τους

Τα εξωπαράσιτα στους σκύλους είναι ένα φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση οι ιδιοκτήτες των τετράποδων φίλων μας.

Τα έξω παράσιτα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δυο κατηγορίες

Α) Σε εκείνα που μπορούν να προσβληθούν οι σκύλοι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και
Β) Σε αυτά που κάνουν την εμφάνισή τους από την αρχή την ανοιξιάτικης περιόδου μέχρι και το φθινόπωρο καθώς πλέον η θερμοκρασία συνεχίζει και την περίοδο αυτή να είναι σε επίπεδα που να επιτρέπουν την “κυκλοφορία” των συγκεκριμένων παρασίτων.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα εξής

  • ψύλλοι
  • Κρότωνες γνωστό και ως Τσιμπούρια
  • Ακάρεα

Τα συγκεκριμένα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν κάποιο αριθμό λοιμωδών νοσημάτων στον σκύλο όπως:

  1. Ερλιχίωση,
  2. Αναπλάσμωση,
  3. Μπορρελίωση,
  4. Μπαμπεζίωση,
  5. Δεμοδηκτική – Σαρκοκοπτική ψώρα

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα εξής

  • Όλα τα παραπάνω και επιπλέον
  • Κουνούπια
  • Φλεβοτόμοι ( σκνίπες )

Σε αυτή την κατηγορία τα λοιμώδη νοσήματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι όσα έχουν προαναφερθεί και επιπλέον

  1. Διροφιλάρια
  2. Λεϊσμάνια γνωστη και σαν Καάζαρ

Στα λοιμώδη νοσήματα η περίοδος επώασης (χρόνος μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων) μπορεί να ποικίλει από μερικές βδομάδες  έως  και 7 χρόνια ( όπως στην περίπτωση της Λεϊσμάνιας ).

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν στα κατοικίδια τους την καλύτερη δυνατή πρόληψη ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων χρησιμοποιώντας σκευάσματα αντιπαρασιτικά -εντομοαπωθητικά όπως είναι

  • οι αμπούλες spot on οι οποίες προστατεύουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από τσιμπούρια ψύλλους σκνίπες κουνούπια,
  • Αντιπαρασιτικά χάπια τα οποία προστατεύουν από τσιμπούρια ,ψύλλους, τα είδη της ψώρας ( και ορισμένα αναλόγως την εκάστοτε εταιρεία καλύπτουν και τα ενδοπαράσιτα καθώς και το σκουλήκι της καρδιάς )
  • Αντιπαρασιτικό περιλαίμιο για σκύλους. Η εντομοαπωθητική, αντινυγματική, ακαρεοκτόνος και εντομοκτόνος δράση παρέχει προστασία έναντι των σκνιπών (για 12 μήνες), των κουνουπιών (6 μήνες), των κροτώνων (6 μήνες) και των ψύλλων (4 μήνες). Η εντομο-απωθητική δράση κατά των φλεβοτόμων σκνιπών (Phlebotomus perniciosus) μειώνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης της σπλαχνικής λεϊσμανίωσης στο σκύλο.
  • Εμβόλιο κατά της λεισμανιας (προαιρετικός εμβολισμός σαν επιπλέον θωράκιση του σκύλου ή σε περίπτωση που ο σκύλος εμφανίζει κάποια αλλεργία σε αμπούλες spot on)

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη !!

Leave a reply